dimarts, 9 d’abril del 2013

Ses panades mallorquines: amb sípia

 Les empanades o "ses panades" com diuen a Mallorca, són típiques en Setmana Santa. (encara que hi ha tot l'any). Es poden fer farcides de sobrassada i carn, però jo les he fetes de sípia. 

La massa pot ser dolça o salada. I es poden congelar una vegada cuites. 

És molt típic a l'illa de Mallorca fer ses panades en reunió, amb ajuda de les amigues o de la família.



INGREDIENTS:

Per fer la massa:

- 1Kg de farina (fluixa).
- 3 tasses de café d'aigua tèbia.
-  2 tasses de café de manteca de porc fosa.
- 2 tasses de café d'oli d'oliva.

Si volem que la massa siga dolça, li posarem també 200-300 gr de sucre (abans de posar la farina en l'elaboració). A mi m'agraden més les dolces, però sobre gustos...

Per fer el farcit:

- 1/2 Kg de sípia.
- 1 manat (manojo) de cebes tendres (cebolletas).
- 1 manat de julivert.
 - 6 dents d'all.
- 1 manat de bledes.
- uns brots de coliflor.
- 200 gr de pèsols.
- sal i pebre negre (pimienta negra).
- oli.

ELABORACIÓ:

El truc d'aquesta recepta és fer bé la massa. 

Per fer la massa:

1) Mescleu bé els ingredients líquids en un bol: l'aigua tèbia, la manteca de porc fosa i l'oli. 

2) Poc a poc, afegiu la farina i pasteu-la molt. Costa una mica, tingueu paciència. La massa ha de quedar molt lligada i llisa. Amb una textura no molt dura. Deixeu reposar la massa.

Mentre la massa reposa, feu el farcit. Enceneu el forn a 180º C.

Per fer el farcit: 

3)  Netegeu la sípia, trossegeu-la i sofregiu-la amb un poc d'oli a una paella (a foc mig-baix). Ha de soltar l'aigua (que no la necessitem). Després ecorreu (escurrid) la sípia. Salpebreu (salpimentar).

4) En un plat o bol mescleu: la sípia sofregida + el juliverd picat + les cebes tendres picades + els alls picats.

5) En un altre plat o bol mescleu: les bledes crues i picades + alguns brots de coliflor petits + els pèsols + un raig d'oli d'oliva + salpebreu (salpimentar) tota la mescla.
   



6) Damunt d'un paper vegetal o paper de forn, amb la massa, feu boletes com les de la foto.






 7) Amb les mans, doneu la forma de "cendrer" a les boletes, com en la foto. La massa del fons i de les parets no ha de ser molt gruixuda, sinó després les empanades no estaran tan bones. No feu les empanades molt grans, ja que cada una és una ració.


 8) Ompliu la massa amb la forma d'empanada amb el farcit. Primer poseu al fons de l'empanada un poc del farcit de bledes. Damunt un poc del farcit de sípia. I cobriu amb el farcit de bledes.

9) Amb un poc de massa i un rodet (rodillo), fem una tapadora per a l'empanada i la posem al damunt per a tapar-la. Amb els dits juntem les voreres perquè no se'n surta el farcit.


No tinc la foto de la tapadora, no la vaig fer... Jo faig la forma de la tapadora amb l'ajuda d'un got, talle la massa amb el got per donar-li forma. A la foto del costat veieu com es queda juntant les voreres. Podeu decorar les voreres com en la primera foto de dalt. És un poc complicat... jo us aconselle que les apreteu molt per que queden juntes i les dobleu un poc cap a dins per reforçar-les.




 És que ací a Palma venen un aparell de fusta i metall (que es veu en aquesta foto de l'esquerra) que facilita tot el procés per tal de no fer les empanades a mà. I també perquè surten totes les empanades del mateix tamany. A mi personalment, no m'ha agradat aquest aparell, fa les empanades massa grans. Bé, feu-les a mà, que ixen ben bones i és com s'han fet tradicionalment.



10) Us sortiran unes 20 empanades (si feu un tamany petit, que és el més recomanat). Poseu les empanades a una safata (bandeja) i les poseu al forn 180ªC, una hora aproximadament, depèn del forn.





SES PANADES DE CARN

Si voleu fer el farcit de ses panades amb carn, la massa és la mateixa. Canvia només el farcit. Necessitareu:

- 1/2 Kg de carn (pollastre, corder, ternera...).

- uns bocins de cansalada (panceta).

 - pèsols

- sobrassada.

- sucre (si les voleu fer dolces)
 
Es cuina la carn un poc a la paella, amb oli, sal, pebre negre (pimienta negra) i pebre vermell (pimentón dulce).

I per omplir les empanades, feu una capa de carn, una de pèsols i una de sobrassada. 




1 comentari:

  1. Hola Raquel,

    He vist que tens moltes receptes al bloc, i m’agradaria presentar-te la pàgina Lestevesreceptes.cat, on els usuaris poden buscar entre més de 28000 receptes de les millors pàgines catalanes. També hem creat el Top blocs de receptes, on, de franc, pots afegir el teu.

    Lestevesreceptes.cat té diverses versions, en suec, francès, anglès, italià o castellà entre d’altres. Vols formar part de la nostra família?

    Quedem a la teva disposició!
    Bernat
    Lestevesreceptes.cat

    ResponElimina

Deixeu-me el vostres comenaris i us respondré aviat. Podeu posar el vostre nom en nom/URL o posar anònim.